Tarihçe

     Sinema, TV ve Fotoğraf Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı olarak 1975 yılında İzmir de, Prof. Dr. Alim Şerif Onaran tarafından Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlanmıştır. Sinema Televizyon Bölümü, 2009 yılından itibaren “Film Tasarımı Bölümü” adı altında eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütmektedir. Bölüm, Film Tasarımı Bölümü’ne dönüşmesi ile birlikte dört ayrı anasanat dalına ayrılarak ilgili alanlarda uzmanlaşmaya yönelik eğitim vermeye başlamıştır. Bölüm, kendi içinde ayrıldığı sanat dalları Film Tasarımı ve Yönetmenliği Anasanat Dalı ve Film Tasarım ve Yazarlık Ana Sanat Dalı olmak üzere iki anasanat dalıdır.

    Okulun ilk mezunları Yeni Türk Sineması geleneğini şekillendirenler arasında yer alırken 1980’lerden sonra Bölüm Türk Sinemasının önemli isimleri arasında yer alacak olan kişileri yetiştirdi. Bu kişiler arasında Semih Kaplanoğlu (Bal isimli filmiyle 2010 yılında Berlin Uluslararası Film Festivalinde Altın Ayı ödülü’ne layık görülmüştür), Ömer Uğur, Ümit Ünal, Oğuzhan Tercan, Kudret Sabancı, Raşit Çelikezer, Yüksel Aksu gibi film yönetmenleri ve Sadullah Celen, Taner Akvardar ve Türkan Derya gibi Televizyon dizisi yönetmenleri sayılabilir. 2009 yılında Film Tasarım Bölümü olarak adını değiştiren Bölüm 2010 yılında Theodoros Angelopoulos a, kendi katılımıyla, Onursal Doktora ünvanı verilmiştir. 

     2011 yılında, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, yönetmen Hasan Tolga Pulat ve senarist Emre Kavuk’un Güzel Günler Göreceğiz filmi en iyi film/kurgu/senaryo/yardımcı kadın oyuncu ödülü; 2016 yılında Gülten Taranç Yağmurlarda Yıkansam filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Renk-Ahenk Film Seçkisi Ödülü’nü almıştır. 2018 yılında Batuhan Kurt, Kurbağa Avcıları filmiyle TRT Belgesel Film Ödülleri, Adana Film Festivali, İzmir Kısa Film Festivali, Kızkalesi Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü verilmiş ve pek çok uluslararası festivalin seçkisinde de yer almıştır. Aynı yıl, Metehan Şereflioğlu, Her Şey Yolunda filmiyle 25. Adana Film Festivali, 19. İzmir Kısa Film Festivali, 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Film”, 72. Cannes Film Festivali, Short Film Corner ve 41. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali, Film Market, Türkiye’den Kısalar’da gösterilen seçkiler arasında yer almış; Umut Subaşı’nın Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var filmi ise 37. İstanbul Uluslararası Film Festivali “En İyi Film” ödülü verilmiş, 40. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali’nde gösterilmiştir. Gökhan Kaya’nın Ah Bir Ataş Ver filmi, 19. Uluslararası Kısa-Ca Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü alırken, 41. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali, Film Market, Türkiye’den Kısalar seçkisi kapsamında gösterilmiştir. Öğrencilerimiz, ürettikleri filmlerle çeşitli festivallerde başarılarını sergilemeye devam etmektedirler.

    Bölüm yürütücülüğündeki projelerden “2000’li Yıllarda Türkiye Sinemasında Polisiye Türünde Erkek Kimliği” 2016’da, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ortaya çıkarılan “9/8 Zenne” belgesel filmi, South Cinematographic Academy Fim & Arts tarafından “Best Orijinal Score” ödülü almıştır. 2018’de “Türkiye’de Sürdürülebilir Tarım ve Hayvancılık Çalışmalarına İki Örnek: Kars ve İzmir” Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında “Ekotopya” belgesel filmi üretilmiştir. Animasyon ASD’nın yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı, Üniversite kapsamında ilk multidisipliner proje olma özelliğini taşıyan “Şizofrenide Sanal Gerçeklik Yoluyla Sigara Bırakma Tedavisi” ve “Nöropsikiyatrik Bozukluklarda Sanal Gerçeklik İle Bilişsel Tedavi” projeleri ise 2017’den beri devam etmektedir. Ayrıca Film Tasarımı Bölümü 2014’ten beri Balkan Panorama Festivali’nin; 2007’den beri de Uluslararası İzmir Film Festivali’nin düzenleyicisidir.

    Kurulduğu yıllarda az sayıda akademisyen ve sınırlı imkanlar ile yolculuğuna başlayan Film Tasarımı Bölümü bu gün 16 akademisyen yüzlerce kayıtlı öğrenci ve binlerce mezun ile Türkiye’de ki akademi ve sinemaya katkı sunmaya devam etmektedir.Yıllar geçtikçe gelişerek ilerlemeye devam eden Film Tasarımı Bölümü yetiştirdiği sinemacılar ve akademik katkılar sayesinde Türkiye’de sinema sektörünün başarısında önemli rol oynamaktadır. Bölüm, her yeni yılında köklü tarihi ve pek çok başarısının gurur ve sorumluluğunu taşımaktadır.

Bölüme Emeği Geçenler:

Âlim Şerif Onaran, Oktay Kutlu, Bilgin Adalı, Faruk Kalkan, Oğuz Makal, Mutlu Parkan, Yavuzer Çetinkaya, İbrahim Karamemet, Onur Çakaloz, Gülnaz Saraçoğlu, Ünsal Altınbaş, Halil Eroğlu, Şefik Güngör, Gürkan Ünal, Oğuz Adanır