Aksesuar Tasarımı

Türkiye’de devlet üniversiteleri içinde, lisans düzeyinde uzmanlık eğitimi veren tek ana sanat dalı olarak kurulan Aksesuar Tasarımı Anasanat Dalı; deri, saraciye ve takı tasarımı alanlarında geleceğin seçkin tasarımcılarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefle; tekstil ve giyim endüstrisinin tamamlayıcı ve vazgeçilmez elemanları olan ayakkabı, saraciye ve kuyumculuk alanlarında güçlü tasarımcılara duyulan gereksinimi karşılamayı amaçlamaktadır. Aksesuar Tasarımı Anasanat Dalı, vücut aksesuarları ve işlevsel aksesuarların yaratıcı yorumlar, el işçiliği ve seri üretim teknikleriyle yaratılması sürecini kapsayan dört yıllık bir eğitim planını içermektedir. Tasarım, biçim, işlev, teknoloji, malzeme ve estetik açılımlar konusunda verilen eğitim sürekli olarak yenilenirken, aksesuar tasarımı alanında ulusal ve uluslararası akademik faaliyetler ile, sanat ve tasarım faaliyetleri takip edilerek etki alanının genişletilmesine özen gösterilmektedir.
Öğrencilerimiz deri, saraciye ve takı sektörüne yönelik tasarım ve üretimin yanı sıra; atık malzeme, kağıt, plastik gibi farklı malzemeleri deneyimleyerek, tasarımlarında sıradışı yaklaşımlar geliştirebilmektedirler. Eğitim programımız kapsamında kazandırmayı hedeflediğimiz evrensel tasarım anlayışı; gerçekleştirdiğimiz alan araştırmaları, teknik geziler, atölye çalışmaları ve takı ve deri ürün gruplarında sağladığımız staj olanaklarıyla desteklenmektedir. Öğrencilerimiz deri, saraciye ve takı sektörlerinde çeşitli kurumların desteklediği yarışmalarda kazandıkları ödüllerle birlikte, fuarlara ve eğitici seminerlere katılarak, bölümümüzü en iyi şekilde temsil etmektedirler. Moda Giyim Tasarımı Bölümü, Aksesuar Tasarımı Ana Sanat Dalı’ndan mezun olan öğrenciler aldıkları eğitimler doğrultusunda; Takı, Mücevher ve Saraciye alanlarında uzmanlaşmaktadırlar.
Ana Sanat Dalında bu alandaki eğitimleri alarak mezun olan öğrencilerimiz; Mücevher, takı, ayakkabı, saraciye, çanta, tekstil, hazır giyim veya daha farklı alanlarda endüstriyel üretim yapan firmaların aksesuar departmanlarında çalışmaktadırlar. Aynı zamanda uzmanlık alanları doğrultusunda oluşturdukları kendi markalarında hizmet vermekte, akademik veya kamu kuruluşlarında eğitimci olarak çalışmaktadırlar.